Câștigi timp prețios

Grila de comparație universală ValorEasy este un instrument inovator, unic în România - care îți permite să câștigi timp prețios în analiza comparabilelor în raport cu proprietatea evaluată.

Grila de comparație ValorEasy este o grilă modulară, adaptabilă și versatilă, având posibilitatea de a evalua diverse tipuri de proprietăți cu ajutorul aceleiași grile. Grila poate fi utilizată atât pentru a aplica tehnicile cantitative ale abordării prin piață, cât și tehnicile calitative. Mai mult, în cadrul grilei, găsim toate cele trei tipuri de ajustări: unitare, procentuale și totale.

Grila de comparație este un instrument inclus în toate abonamentele ValorEasy, prima platformă completă de evaluare a bunurilor imobile din România. Mai multe informatii despre platforma găsești aici https://www.valoreasy.ro/instrumente-evaluare/ .

De asemenea, îți recomandăm secțiunea Suport, unde oferim suport tehnic, răspundem la întrebări, oferim ghiduri, tutoriale și alte manuale de utilizare pentru întreaga comunitate ValorEasy. https://www.valoreasy.ro/suport/

Ce este o grilă de comparație?

O grilă de comparații de piață este o metodă folosită pentru a analiza, evalua și compara diferite bunuri imobile pe baza unor elemente de comparație specifice, de exemplu dimensiunile imobilului, vechimea și calitatea construcției, starea finisajelor, etc. Compararea proprietății evaluate cu proprietăți comparabile se face prin utilizarea acestor elemente de comparație și ajustarea prețului de vânzare a fiecărei comparabile.

Dacă pentru un element de comparație specific, proprietatea comparabilă este similară cu proprietatea evaluată, atunci nu este necesară ajustarea prețului de vânzare al respectivei proprietăți comparabile.

Pași până la utilizarea grilei ValorEasy

Pentru a începe să utilizezi grila ValorEasy, trebuie să urmezi acești pași:

  • Intră în contul tău https://evaluare.valoreasy.ro/#/login sau crează un cont nou aici: https://www.valoreasy.ro/abonamente/
  • Odată deschisă aplicația, din tabul Evaluări, selectați Evaluare nouă. Alegeți tipul de proprietate evaluată: apartament, casa, teren spatiu comercial, spatiu industrial
  • În fereastra generală Evaluare nouă, selectează tabul Adresa client și completează datele generale despre client, scopul evaluării și adresa clientului. Apasă pe butonul "Salvează".
  • Se deschide tabul Adresa subiect. Automat, se preia adresa clientului la adresa proprietății de evaluat. Se poate modifica aceasta adresă și se completează datele rămase necompletate. La final, apasă pe butonul "Salvează".
  • Se deschide tabul Fișa de inspecție. Fișa conține informațiile despre proprietatea evaluată, teren, acces, specificul zonei. După ce ai completat fișa de inspecție, apasă pe butonul "Salvează".
    Notă: Poți completa fișa dacă realizezi inspecția cu ajutorul aplicației ValorEasy pentru mobil Android / iOS. În acest caz, pe dispozitivul mobil, la finalul completării câmpurilor fișei de inspecție, apasă butonul "Salvează draft" dacă dorești să revii la fișa respectivă pentru completări suplimentare, iar dacă nu mai dorești să faci adăugiri pe fișă, apasă butonul "Finalizează inspecția". Dacă ai finalizat inspecția, te întorci în versiunea desktop ValorEasy, deschizi tabul Fișa de inspecție și apeși butonul ”Actualizare” din aplicația de mobil.
  • În tabul Documente poți încărca diverse fișiere sau documente despre proprietate, de exemplu contract de vânzare, releveu. De asemenea, aici vei regăsi și fotografiile realizate la inspecția imobilului, cât și o copie a fișei de inspecție, care a fost generată automat. La final, apeși pe butonul "Salvează".
  • Se deschide tabul Detalii subiect unde poți completa elementele de comparație specifice tranzactiei și dimensiunile proprietății. La final, apeși pe butonul "Salvează". Se deschide tabul Grila de comparații, de acum poți utiliza grila de comparații universală.
Utilizarea și personalizarea grilei
Selectarea, actualizarea și ștergerea comparabilelor
Selectarea comparabilelor din baza de date
În tabul ”Grila de comparații”, apeși butonul ”Caută comparabile”. Se deschide modulul ”Selectează Comparabile” unde poți selecta comparabile, după filtrarea prealabilă a bazei de date.

Adăugarea manuală a unei comparabile
Dacă dorești să adăugi o comparabilă manual, poți selecta butonul "Adaugă comparabila nouă", lucru ce va deschide un modul de adăugare a datelor cunoscute de tine, după verificarea comparabilei respective, iar după completare va trebui să atașezi documentul martor pentru respectiva comparabilă.

Ștergerea comparabilelor
Dacă dorești să elimini o comparabilă selectată din grilă folosești simbolul din dreptul comparabilei, pe primul rând al grilei.

Vizualizarea și actualizarea comparabilelor
Dacă doriți să revezi sau să modifici datele unei comparabile, apasă pe opțiunea din dreptul comparabilei, pe primul rând al grilei.

Criteriile de comparație
Grila de comparații prezintă pe coloane proprietatea evaluată și comparabilele selectate, iar pe rânduri (linii) separate criteriile de comparație relevante cu precizarea prețului de vânzare ajustat. Liniile pot fi de două tipuri: fixe și mobile.
  • Liniile fixe sunt acele linii care nu pot suferi modificări de poziție în cadrul grilei, cum ar fi criteriile de comparație care vizează tranzacția (Drepturi de proprietate, Condiții de finanțare, Condiții de vânzare, Cheltuieli necesare imediat după cumpărare, Condiții de piață) și localizarea proprietății în zonă.
  • Liniile mobile se pot muta în sus sau în jos în grilă, formulele de calcul ajustându-se automat în funcție de poziția acestora în grilă. Exemple sunt Etajul, Aria utila, Calitatea construcției etc.
    Criteriile de comparație mobile sunt evidentiate cu simbolul bidirecțional .
Criteriile de comparație sunt, de asemenea, împărțite în două categorii: criterii obligatorii și criterii opționale (suplimentare).
  • Inițial, grilă prezintă un număr definit de criterii adecvate tipului de imobil evaluat: acestea sunt criteriile obligatorii și nu pot fi eliminate din grilă.
  • În funcție de situația dată, poți adăuga în grilă și alte criterii opționale, selectezi criteriul din lista derulantă prezentă în partea de sus a grilei și apeși butonul "+". Criteriul selectat va fi afișat în partea de jos a grilei de calcul și poate fi, de asemenea, mutat (linie mobilă). Aceste criterii opționale apar în grilă cu opțiunea de ștergere, marcate cu simbolul .
Ajustări unitare, procentuale și totale
Ajustarea criteriilor de comparatie se face în ordinea prezentată în grilă (în cascadă), de la prețul ajustat aferent criteriului de comparatie anterior.

În cadrul grilei, găsim trei tipuri de ajustări: unitare, procentuale și totale, fiecare având un simbol sugestiv în caseta corespunzătoare:
  • Ajustarea unitară
  • Ajustarea procentuală
  • Ajustarea totală
Pentru fiecare criteriu de comparație se însumează ajustarea unitară, împreuna cu ajustarea procentuală și ajustarea totală iar rezultatul se adaugă la prețul ajustat aferent criteriului de comparație anterior.
Excepția "Nivel de finisare"
În cazul criteriului "Nivel de finisare", dacă se optează pentru ajustarea unitară a comparabilelor, ajustarea se va modifica în funcție de poziția liniei "Nivel de finisare" față de linia "Aria utilă":
  • Dacă criteriul de comparație "Nivel de finisare" este situat sub criteriul de comparație "Aria utilă", valoarea unitară introdusă pentru diferența de nivel de finisare va fi raportată la suprafața utilă a proprietății subiect, presupunând că toate comparabilele sunt la același nivel în ceea ce privește suprafața.
  • Dacă criteriul de comparație "Nivel de finisare" este situat deasupra criteriului de comparație "Aria utilă", valoarea unitară introdusă pentru diferența de nivel de finisare va fi raportată la suprafața utilă a fiecărei comparabile în parte, presupunând că toate comparabilele vor fi aduse la același nivel de finisare cu proprietatea subiect.
Excepția "Parcare/garaje"
Recomandăm utilizarea câmpului de ajustare totală, criteriul de comparație referindu-se la numărul total de locuri de parcare de care dispune proprietatea subiect sau comparabilele alese, ignorând astfel câmpurile de ajustare unitară sau procentuală.
Folosirea și combinarea tehnicilor cantitative și calitative
Grila poate fi modificată pentru a utiliza tehnici calitative prin apăsarea butonului "Calitativ”, regăsit sub denumirea criteriului de comparație. După selectarea acestui buton, întreaga grilă va fi formatată pentru a utiliza tehnicile calitative.

Dacă se dorește combinarea tehnicilor cantitative și calitative în grilă, cu utilizarea tehnicilor cantitative până la momentul ales din grilă și apoi trecerea la tehnicile calitative, trebuie doar să se acceseze butonul "Calitativ/Cantitativ" în punctul dorit pentru a delimita utilizarea diferitelor tehnici.
Sugestii pentru fundamentarea ajustărilor
După efectuarea unei ajustări asupra unui criteriu de comparație, aveți acces la câmpul de explicare a ajustării aplicate, unde puteți justifica modul și motivul pentru care s-a efectuat respectiva ajustare. Poți opta pentru modificarea comentariilor generate automat.
Salvarea, exportul grilei și a comparabilelor
La final, după editarea grilei, apasă pe butonul "Salvează".

Poți opta pentru exportul grilei în format Excel, Word sau PDF și poți să o încarci direct, fără alte intervenții, în raportul propriu de evaluare:
  • în format Excel, doar grila de comparații
  • PDF sau Word, grila de comparații împreună cu documentul martor cu captura de ecran și sursa pentru fiecare comparabilă
Ce fac mai departe?

Acum cunoști elementele fundamentale despre grila de comparație universală, deci eștii gata să testezi, să explorezi și, mai ales, să lucrezi propriile grile de comparatii în platforma ValorEasy.

Dacă dorești să afli mai multe, nu uita să explorezi și tutorialele noastre video.

Dacă ai întrebări suplimentare sau sugestii, te rugăm să ne contactezi.

Contactează-ne pentru mai multe detalii

{{ contact.error }}
{{ contact.success }}
Valor Easy Residential S.R.L.

0748882892
[email protected]